Η νέα μας ιστοσελίδα είναι σε beta έκδοση.
Συνεχώς νέο περιεχόμενο προστίθεται, και θα εκτιμούσαμε απεριόριστα τη συμβολή σας (παρατηρήσεις, ιδέες κλπ) στη
Φόρμα Επικοινωνίας.
Η εταιρεία μας, μεταφράζοντας με τον σωστό τρόπο τις τάσεις της αγοράς και του βιομηχανικού τομέα γενικότερα, προχώρησε σε μια πρωϊμη απόφαση, να επενδύσει στην ολοκληρωτική ανακατασκευή των λογισμικών εφαρμογών της, ως προς την κεντρική αρχιτεκτονική τους, και την τεχνολογία διαδικτύου, έτσι ώστε, σήμερα, το μεγαλύτερο ποσοστό των λογισμικών εφαρμογών της (των βασικών – κεντρικών εφαρμογών της) να είναι δικτυακές εφαρμογές δεύτερης γενιάς, τελευταίας τεχνολογίας.
Την τελευταία δεκαετία εμφανίστηκαν μεθοδολογίες οι οποίες χαρακτηρίζονται από τους εμπνευστές τους ως ευέλικτες (Agile Software Development Methods), επιχειρώντας να βελτιώσουν και κυρίως να «καλύψουν» τα προβληματικά σημεία των «παραδοσιακών» μεθόδων. Οι θεμελιώδεις αξίες αυτών των μεθοδολογιών περιγράφονται στο Agile Software Development Manifesto (www.agilemanifesto.org) το οποίο εκδόθηκε από μια ομάδα ειδικών του χώρου το 2001:
Άνθρωποι και αλληλεπιδράσεις πάνω από διαδικασίες και εργαλεία : Η αξία αυτή τονίζει τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα στην ανάπτυξη λογισμικού. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές των ευέλικτων μεθοδολογιών, οι άνθρωποι πρέπει να ενθαρρύνονται να αποδίδουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους χωρίς να περιορίζονται από διαδικασίες και εργαλεία που τους επιβάλλεται να χρησιμοποιούν. Η άποψη αυτή αναφέρθηκε πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του ’80 από τους DeMarco και Lister στο βιβλίο τους Peopleware (DeMarco and Lister, 1987).
Λειτουργικό Λογισμικό πάνω από λεπτομερή τεκμηρίωση: Ο βασικός στόχος της ανάπτυξης λογισμικού είναι αυτή ακριβώς η παράδοση λειτουργικού και χωρίς σφάλματα λογισμικού. Έχοντας στο μυαλό ότι ο βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη λειτουργικού λογισμικού, κάθε ομάδα έργου πρέπει να ορίσει, κατά περίπτωση, ποια «ποσότητα» τεκμηρίωσης είναι αναγκαία και απαραίτητη.
Συνεργασία με τον πελάτη πάνω από τη διαπραγμάτευση συμβολαίων: Οι μέρες που οι προγραμματιστές ετοίμαζαν τα έγγραφα με τις αναλυτικές προδιαγραφές του συστήματος, ζητούσαν από τον πελάτη να τα υπογράψει και επέστρεφαν μετά από μια σημαντική χρονική περίοδο για να εγκαταστήσουν το νέο σύστημα, έχουν περάσει. Το να κρατά κανείς τον πελάτη σε απόσταση, μειώνει την ποιότητα του συστήματος και αυξάνει τον κίνδυνο αποτυχίας του έργου. Μεγιστοποιώντας τη συνεργασία πελάτη και ομάδας ανάπτυξης κερδίζουν και τα δύο μέρη. Με τον τρόπο αυτό, και οι «τεχνικοί» δεν χρειάζεται να υποθέτουν πράγματα σχετικά με τις απαιτήσεις του πελάτη, και ο πελάτης αποκτά στο τέλος ένα σύστημα που καλύπτει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό (ιδανικά ίσως και απόλυτα) τις ανάγκες του.
Αντίδραση στην αλλαγή πάνω από την πιστή εφαρμογή ενός πλάνου : Αναμφισβήτητα, η ύπαρξη πλάνου κατά την υλοποίηση ενός έργου μπορεί να βοηθήσει στην καταγραφή και ανάδειξη κάποιων κρίσιμων και σημαντικών θεμάτων που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης. Ταυτόχρονα όμως είναι σημαντικότερο να γίνει κατανοητό από τους εμπλεκόμενους στο έργο ότι οποιαδήποτε απόκλιση από το πλάνο είναι «φυσιολογική» και πρέπει να γίνεται αποδεκτή.